Wykonanie
Dokładnie tak sądzę, że najlepsze! ciasto nie jest absolutnie trudne, może odrobinę czasochłonne ale bez przesady w odstępach
między jednym wałkowaniem a drugim można zrobić wiele rzeczy :-) na przykład pić
kawę :-) Kto upiekł ten wie, że ciasto warte poświęcenia!
Rożki z
jabłkamiprzepis z książki Francja na słodkoSkładniki ciasto na 8szt275 g
masła275g m ąkiszczypta
soli1
żółtkoSkładniki: nadzienia800g
jabłek1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonuLukier40g
cukru pudru2-3 łyżeczki
soku z cytrynyPonadto:
mąka do podsypania blatu
żółtko do smarowania wierzchuPrzygotowanie:Nastawić lodówkę na bardzo niską temperaturę. Roztopić 25g
masła. Przenieść na stolnicę 250g
mąki, w środku zrobić zagłębienie. Wlać roztopione
masło, dodać
sól i
żółtko, zagnieść.Dodać tyle
wody by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.Resztę
masła zagnieść z pozostałą
mąką i rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie umyć
jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki i zagotować z
sokiem z cytryny,
cukrem i
wodą (ok 100ml )Odstawić do ostygnięcia.Na stolnicy oprószonej
mąką rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, rozwałkowane ciasto powinno
mieć taką szerokość jak ciasto maślane przygotowane wcześniej ale być trzy
razy dłuższe.Pośrodku ciasta położyć ciasto maślane, zagiąć krawędzie i jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na trzy. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, powtarzać tę czynność przynajmniej 3
razy.Rozgrzać piekarnik do 225'Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i
ostrym nożem pokroić kwadraty. Z dwóch stron posmarować brzegi rozmąconym
żółtkiem, po środku ułożyć farsz z
jabłek, złożyć w trójkąt i ścisnąć brzegi. Piec na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut, odstawić do ostygnięcia i polukrować.Smacznego!A piekły ze mną następujące osoby:Justyna z blogu Gotowanie i pieczenieIza z blogu Smaczna pyza