Wykonanie
Typowo wegetariańska przekąska, kolorowa i smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłyśmy mrożonej
fasolki i
tofu wędzonego, które ma bardziej wyrazisty smak od marynowanego. Danie posypałyśmy czarnym
sezamem, którego dostałyśmy od naszego ulubionego sprzedawcy.Po tę i inne
przyprawy zapraszamy do : SKWORCU.PLSkładniki:500g mieszanki
fasolki szparagowejopakowanie twardego
tofu (marynowanego lub wędzonego)0,5
czerwonej papryki1
czerwona cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju1 łyżka
soku z cytryny0,5 łyżeczki
kurkumy0,5 łyżeczki
mieszanki przypraw(
papryka,
czosnek,
kolendra,
kmin rzymski,
chili itp), u nas
przyprawa do fajity0,5 szkl
wywaru warzywnegosezam, u nas czarnyWykonanie:
Fasolkę szparagową wrzucić na wrzątek i podgotować 5-7 minut.
tofu pokroić w kostkę,
cebulę i
paprykę w piórka. Na małą patelnię wrzucić
tofu i obsmażyć ze wszystkich stron, aż się zarumieni .Na głębokiej patelni rozgrzać
olej. Wrzucić
czosnek i
cebule i
paprykę, podsmażać przez 2 minuty na małym ogniu często mieszając. Dodać
tofu i
fasolkę szparagową, mieszając dodać
sok z cytryny,
przyprawy i
wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i poddusić kilka minut. Posypać ziarnem
sezamowym i natychmiast podawać.