Wykonanie
Chrupiący,świeży
chleb cebulowy...
Składniki;600 g
mąki pszennej,280 - 300ml ciepłej
wody30g świeżych
drożdży2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oleju50g posiekanej, białej
cebulki2 łyżki
prażonej cebulki4 łyżki świeżego, posiekanego
majeranku (lub suszonego świeżo otartego)1
żółtko2 łyżki
mlekaWykonanie;50 ml
wody mieszamy z
drożdżami,
cukrem i łyżką
mąki pszennej, odstawiamy na 15 minut, aż mieszanka się spieni.
Cebulę rumienimy na patelni na 2 łyżkach
oleju. Do
mąki dodajemy rozczyn i resztę
wody oraz
oliwę.Zagniatamy ciasto aby następnie wgnieść w nie
sól ,
cebulę prażoną oraz
cebulę z patelni i
majeranek. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie wygniatamy jeszcze chwilę i wkładamy do foremki. Przykrywamy ściereczką.Smarujemy roztrzepanym
żółtkiem z
mlekiem.Nacinamy wierzch nożem w kilku miejscach. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut.
Źródło przepisu pochodzi z blogu DOMI W KUCHNI - polecamy świetny blog;)