Wykonanie
Bardzo delikatny i aromatyczny. Z ciasta zamiast
chlebka możemy uformować
bułki. A jeśli nie dodamy
cebuli wyjdzie nam pyszny chlebek tostowy.
0,5 kg
mąki pszennej ( użyłam tortowej)2 łyżeczki suchych
drożdży lub 25 gramów świeżych1 i 3/4 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju1 płaska łyżeczka
cukrudodatkowo:2 średnie
cebule3 łyżki
mleka do posmarowania
chlebka przed pieczeniem
Cebule siekamy, podsmażamy na
oleju na złoto, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.
Mąkę przesiewamy z
solą, suchymi
drożdżami,
cukrem, dodajemy
olej, usmażoną, schłodzoną
cebulkę i stopniowo
wodę, zagniatając elastyczne ciasto.Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem na 40 minut lub do podwojenia objętości.
Potem ciasto krótko zagniatamy.Foremkę keksową o wymiarach 12x30 smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba smarujemy
mlekiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 40 minut.Jeśli zauważymy, że chlebek zbyt mocno nam się z góry przypieka, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.Chlebek jest gotowy kiedy patyczek włożony w najwyższym miejscu po wyjęciu jest całkiem suchy.Studzimy na kratce (mój oczywiście tylko trochę się wystudził przed konsumpcją), smacznego :)