ßßß Cookit - przepis na chleb cebulowy

chleb cebulowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo delikatny i aromatyczny. Z ciasta zamiast chlebka możemy uformować bułki. A jeśli nie dodamy cebuli wyjdzie nam pyszny chlebek tostowy.
0,5 kg mąki pszennej ( użyłam tortowej)
2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 gramów świeżych
1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka cukru
dodatkowo:
2 średnie cebule
3 łyżki mleka do posmarowania chlebka przed pieczeniem
Cebule siekamy, podsmażamy na oleju na złoto, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.
Mąkę przesiewamy z solą, suchymi drożdżami, cukrem, dodajemy olej, usmażoną, schłodzoną cebulkę i stopniowo wodę, zagniatając elastyczne ciasto.
Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem na 40 minut lub do podwojenia objętości.
Potem ciasto krótko zagniatamy.
Foremkę keksową o wymiarach 12x30 smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba smarujemy mlekiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 40 minut.
Jeśli zauważymy, że chlebek zbyt mocno nam się z góry przypieka, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.
Chlebek jest gotowy kiedy patyczek włożony w najwyższym miejscu po wyjęciu jest całkiem suchy.
Studzimy na kratce (mój oczywiście tylko trochę się wystudził przed konsumpcją), smacznego :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/chleb-cebulowy.html