ßßß
0,5 kg mąki pszennej ( użyłam tortowej)2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 gramów świeżych1 i 3/4 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka soli2 łyżki oleju1 płaska łyżeczka cukrudodatkowo:2 średnie cebule3 łyżki mleka do posmarowania chlebka przed pieczeniemCebule siekamy, podsmażamy na oleju na złoto, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.Mąkę przesiewamy z solą, suchymi drożdżami, cukrem, dodajemy olej, usmażoną, schłodzoną cebulkę i stopniowo wodę, zagniatając elastyczne ciasto.Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem na 40 minut lub do podwojenia objętości.Potem ciasto krótko zagniatamy.Foremkę keksową o wymiarach 12x30 smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.Tuż przed pieczeniem wierzch chleba smarujemy mlekiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 40 minut.Jeśli zauważymy, że chlebek zbyt mocno nam się z góry przypieka, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.Chlebek jest gotowy kiedy patyczek włożony w najwyższym miejscu po wyjęciu jest całkiem suchy.Studzimy na kratce (mój oczywiście tylko trochę się wystudził przed konsumpcją), smacznego :)
