Wykonanie
Składniki;10 dag
drożdży , łyżeczka
cukru ,700 ml ciepłej
wody30 dag
mąki żytniej ,1kg
mąki pszennej½ szklanki
otrębów pszennych2 łyżki suszonej
Bazyli ,łyżeczka
soliSzklanka startego miąższu z dyni2-3 łyżki
oliwyWykonanie:
Drożdże rozetrzyj z
cukrem , rozpuść w 8 łyżkach
wody i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .W dużej misce wymieszaj obie
mąki z
otrębami pszennymi ,
bazylią i
solą .Dodaj
drożdże ,startą
dynię i
oliwę .
Wodę dolewaj małymi partiami .Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło .Ręce posmaruj
olejem i wyjmij ciasto na posypaną
mąką stolnicę aby opadło .Podzielna pól i wygniatając na połówki uformuj dwa
chleby .wierzch można posypać Pestami dyni .Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni .Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia .Jaga
/źródło ,,upiecz swój
chleb,,/Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: