Wykonanie
Składniki:(na 9 bułeczek)- 1 szklanka
mąki pszennej (ok. 130g),- 2 szklanki
mąki pszennej razowej (ok. 240g),- ok. 1 ½ szklanki ciepłej
wody,- 15g świeżych
drożdży,- 2 łyżki
oliwy z oliwek (ok. 20g),- 4 łyżki
słonecznika (ok. 40g).- 1 łyżeczka
soli.Sposób przygotowania1.
Drożdże mieszamy z 1½ szklanki ciepłej
wody i ½ szklanki
mąki pszennej.2.
Drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.3. Wyrośnięte
drożdże mieszamy z
mąką pszenną i pszenną razową, łyżką
oliwy z oliwek,
solą i uprażonymi 2 łyżkami
nasion słonecznika.4. Zagniatamy ciasto.5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.6. Ciasto dzielimy na 9 porcji i formujemy bułeczki.7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
oliwą z oliwek i obsypujemy
nasionami słonecznika.8. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min i pieczemy w 180ºC przez ok. 15 do 20 minut.
Bułeczki są bogate w:- błonnik pokarmowy , które
daje uczucie sytości,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 90 gEnergia: 177 , 9 kcal
Białko: 5,9 gTłuszcze: 4 , 8 gWęglowodany: 30 , 9 gBłonnik pokarmowy : 3 , 5 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza