ßßß Cookit - przepis na Pudding z bułeczek maślanych, z budyniem, rodzynkami i groszkami czekoladowymi

Pudding z bułeczek maślanych, z budyniem, rodzynkami i groszkami czekoladowymi

nazwa

Wykonanie

Pudding z pieczywa to wspaniała rzecz. Możecie go przygotować, kiedy Wasz chleb, chałka lub bułeczki nie są już pierwszej świeżości. Pudding nadaje im drugie życie. :) Bardzo lubię go przygotowywać nawet ze świeżego pieczywa, ponieważ jest bardzo sycący i można skomponować go niemal ze wszystkimi dodatkami: świeżymi i suszonymi owocami lub bakaliami.
Składniki:
6 bułeczek maślanych Jean Pierre od Lidl Polska
garść rodzynek
2 łyżki stołowe groszków czekoladowych
2/3 szklanki mleka + kilka łyżek
2 czubate łyżeczki budyniu czekoladowego
2 jajka
1 łyżka stołowa cukru
2 łyżki stołowe miodu
łyżeczka esencji waniliowej
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Bułeczki maślane kroimy na małe kromeczki. Proszek budyniowy rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem. Następnie dolewamy budyniową mieszankę, chwilę mieszamy i zdejmujemy z gazu. Gdy budyń ostygnie, miksujemy go z jajkami, miodem, esencją waniliową i cynamonem. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: bułeczki maślane, rodzynki, groszki czekoladowe oraz odrobinę masy budyniowo-jajecznej (u mnie wyszły 3 warstwy). Gotowy pudding wkładany do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/02/pudding-z-bueczek-maslanych-z-budyniem.html