Wykonanie
Pudding z
pieczywa to wspaniała rzecz. Możecie go przygotować, kiedy Wasz
chleb,
chałka lub bułeczki nie są już pierwszej świeżości.
Pudding nadaje im drugie życie. :) Bardzo lubię go przygotowywać nawet ze świeżego
pieczywa, ponieważ jest bardzo sycący i można skomponować go niemal ze wszystkimi dodatkami: świeżymi i
suszonymi owocami lub
bakaliami.
Składniki:6 bułeczek
maślanych Jean Pierre od Lidl Polskagarść
rodzynek2 łyżki stołowe
groszków czekoladowych2/3 szklanki
mleka + kilka łyżek2 czubate łyżeczki budyniu
czekoladowego2
jajka1 łyżka stołowa
cukru2 łyżki stołowe
miodułyżeczka esencji waniliowejszczypta
cynamonuPrzygotowanie:Bułeczki maślane kroimy na małe kromeczki. Proszek budyniowy rozpuszczamy w kilku łyżkach
mleka. Pozostałą część
mleka zagotowujemy z
cukrem. Następnie dolewamy budyniową mieszankę, chwilę mieszamy i zdejmujemy z gazu. Gdy
budyń ostygnie, miksujemy go z
jajkami,
miodem, esencją
waniliową i
cynamonem. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: bułeczki maślane,
rodzynki,
groszki czekoladowe oraz odrobinę masy budyniowo-jajecznej (u mnie wyszły 3 warstwy). Gotowy
pudding wkładany do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Smacznego!