Wykonanie
Jesienią lubimy piec smakołyki z
owocami...ostatnio naszła nas ochota na ciasto z
gruszkami;)Składniki;200 g
masła,100 g
cukru,300 g
mąki żytniej,50 g
sezamu białego,10 g
proszku do pieczenia,1,5 kg
gruszek,50 g
rodzynek,1 g
cynamonu,10 g
miodu,1
jajkoWykonanie;
Gruszki obrać, i pokroić w kostkę. Nastepnie wrzucić do garnka, dodać mód,
rodzynki i
cynamon.Dusić przez kilka minut.Do miski wsypać
mąkę,
masło,
proszek do pieczenia,
sezam i
cukier. Ugnieść ciasto i odstawić do lodówki, a by się schłodziło. Nastepnie 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. Wyłożyć na ciasto gotowe
gruszki i przykryć całość resztą startego ciasta na tarce. Piec w nagrzanym piekarniku do 250 stopni przez następne 15 minut.
/źródło Tupperware/Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: