Wykonanie
Jest jesień. A z jesienią
dynia. Już była tutaj. Była w
curry, była w upieczonym cieście .A dzisiaj, w związku z awarią piekarnika, będzie w cieście bez pieczenia . W związku z tym, że nie trzeba jej piec, można ciasto zrobić w 15 minut.A nawet krócej, bo ja jestem mimozą i ruchy mam powolne, kocie, rozwlekłe. Jak robicie wszystko szybko i macie dobrą organizację, to ciasto zajmuje 10 (razem ze zmywaniem).Razem ze mną, słodkie wypieki z
dynią wykonało... od cholery... blogerów.Piekli ze mną: Bartoldzik, Dobromiła, Lejdi,
Maggie, Mirabelka, Malwinna, Mopsik, Siaśka, Tomek .Podejrzewam, że wszyscy piekli swoje ciasta i
ciasteczka, dlatego
DZIĘ-KU-JĘ za nieodrzucanie mojej propozycji.Chwała Wam!Składniki na formę 25x30cm250g
herbatników maślanych250g
sera mascarpone100ml
mleka100g puree z dyni3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki sproszkowanego
imbirudo przybrania:1/2
gruszkiodrobina startej
czekoladyHerbatniki drobno pokruszyć, najlepiej zmiksować. Dodać 2 czubate łyżki
sera i dokładnie utrzeć.
Ciastem wyłożyć formę.Resztę
mascarpone zmiksować z
mlekiem, puree,
cukrem,
cynamonem i
imbirem. Masę kremową wylać na
herbatniki*.Przybrać plasterkami
gruszki i startą
czekoladą.Ciasto włożyć do lodówki na całą noc.*Jeżeli boisz się, że masa nie będzie kremowa możesz rozpuścić w zimnej wodzie troszeczkę
żelatyny i dodać.