Wykonanie
Jutro obchodzimy Mikołajki ;). Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na prezent, a Wasi bliscy lubią łakocie, to takie babeczki będą doskonałym, słodkim upominkiem ;). Moje babeczki niestety nie wytrzymały do jutra, bo zostały zjedzone. Z dobrego
serca radzę więc upiec podwójną porcję.
Składniki:babeczki:
1 szklanka
mąki1
jajkopół szklanki
mlekapół szklanki
cukrułyżeczka
cukru waniliowego2-3 łyżki stołowe
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia70g
oleju lub roztopionego
masładekoracja:kilka
truskawek100ml
śmietanki kremówki 36%łyżka
cukru pudruDodatkowo do dekoracji przyda się - rękaw cukierniczy z małą, zaokrągloną końcówką (taką jak obok)Przygotowanie:Na początek wszystkie suche składniki (
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
kakao,
proszek do pieczenia) przesiewamy do miski. W drugiej misce mieszamy składniki mokre (
mleko,
jajka oraz
olej). Następnie do składników suchych wlewamy mokre i dokładnie mieszamy łyżką. Masą napełniamy foremki do około 2/3 wysokości (polecam użycie foremek o wydłużonym kształcie i mniejszej średnicy, wtedy babeczki będzie łatwiej udekorować). Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez 20 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Gotowe babeczki dekorujemy tak, aby przypominały mikołajowe czapki. Za pomocą rękawa cukierniczego robimy na krawędzi babeczki okrąg z ubitej kremówki. Na środku układamy
truskawkę (miejscem po szypułce do dołu). Na szczycie
truskawki wyciskamy z
bitej śmietany kuleczkę, imitującą pompon. Babeczki przechowujemy w lodówce, jednak polecam podanie ich natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!