Wykonanie
« Powrót  Tasiemniec
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cukier puder 1 szklanek
masło 1 kostek
mąka 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
mleko 1 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
mąka 1,5 szklanek
olej 8 łyżek stołowych
woda przegotowana zimna 8 łyżek stołowych
cukier 1 szklanek
jajka 4 sztukWykonanie:Ciasto jasne:
żółtka ubić z
cukrem i
wodą na pulchną masę, wlać
olej i jeszcze chwile ubijać. Stopniowo przesypując
mąka wymieszaną z proszkiem, dodać ubitą z
białek pianę i delikatnie połączyć.Przełożyć do wąskiej podłużnej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.Ciasto ciemne: przygotować tak samo jak ciasto jasne, tylko dodać
kakao i tak samo upiec.Krem: z
mleka, łyżki
mąki,
cukru waniliowego zgotować
budyń, wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na puch, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.Wystudzone ciasta pokroić na kromki grubości 1 cm. Smarując je z obu stron składać na przemian jasne i ciemne. Dobrze schłodzić i pokroić w ukośne kromki o grubości 1 , 5 cm.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: