Wykonanie
Przepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi
owocami :)
Biszkopt kakaowy:5
jajek1 ¼ szklanki
cukru1 ¼ szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoPtasie mleczko:900ml
śmietanki kremówki1
cukier waniliowy2 łyżki
cukru pudru5 łyżeczek
żelatyny (+ ok.4-5 łyżek zimnego
mleka)2
galaretki truskawkoweOk.1 kg
truskawek (umytych i obranych)
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy
cukier i
żółtka. Na koniec dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły
biszkopt odrywamy z papieru.
Galaretki mieszamy 750ml gorącej
wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 3 łyżkach przegotowanej, zimnej
wody. Pozostawiamy by napęczniała.Zimny
biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej ciasno pergaminem. By
galaretka nam nie uciekła, najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta.Do
śmietany dodajemy
cukier puder i
cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno.
Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne
mleko. Całość mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem do garnuszka z ciepłą
woda i mieszamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną
żelatynę o płynnej konsystencji dodajemy po trochu do
śmietanki i szybko mieszamy.
Śmietankę wykładamy na
biszkopt i dobrze rozsmarowujemy. Następnie układamy na niej połówki
truskawek, po czym wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, by się dobrze schodziła.* Po około 30 minutach wylewamy na nią zimną, ale jeszcze nie stężałą
galaretkę i ponownie zostawiamy w lodówce.Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas ma pyszny, orzeźwiający smak.* Przed wylaniem
galaretki najlepiej trzymać ciasto w zamrażalniku, gdyż zimne
owoce szybciej ścinają
galaretkę, dzięki
czemu nie ma czasu by wsiąkła w
biszkopt.
R E K L A M A