Wykonanie
Oto kolejny przepis do konkursu "Książęce Mistrzostwa Smaku - Jasne
Ryżowe" . ;) Znów przedstawiam propozycję z
piwem w składzie, doskonałą również jako przekąska do
piwa. Grissini to rodzaj włoskiego
pieczywa, wypiekanego w postaci wąskich paluszków. Z reguły stanowi wytrawną przekąskę w połączeniu z:
przyprawami,
szynką parmeńską lub
serem. Ja postawiłam na zupełnie inne wydanie.. czyli karmel z nutą
soli morskiej. Może się to wydawać
dziwne, ale szczypta
soli naprawdę doskonale podkreśla
słodycz karmelu. Natomiast
piwo, na którym karmel został przygotowany nadaje głębi smaku i bardzo ciekawego aromatu w porównaniu do karmelu przygotowanego na wodzie. A karmel, jak to karmel jest naaaaaprawdę bardzo słodki ;).
Składniki:300ml
piwa Książęce Jasne
Ryżoweszklanka
cukruPrzygotowanie:
Piwo wlewamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10-15 minut. Po tym czasie powinno nam zostać około 200-220ml
piwa.
Piwo przelewamy do kubka. Do
cukru dodajemy sześć łyżek stołowych zredukowanego
piwa i mieszamy.
Cukier idealnie się nie rozpuści, ponieważ jest go dużo. Mieszamy zatem do momentu aż powstanie mętna zawiesina bez kryształków. Następnie przelewamy mieszankę z powrotem do garnka, podkręcamy delikatnie płomień i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, do momentu aż karmel zacznie przybierać kolor
bursztynowy. Gdy karmel uzyska odpowiednią barwę zdejmujemy garnek z ognia. Powoli i ostrożnie dolewamy do niego pozostałą część
piwa. UWAŻAMY, ponieważ karmel mocno się spieni, łatwo w tym momencie o poparzenie. Całość mieszamy do powstania gładkiej masy. Gorący karmel będzie wydawał się rzadki, ale po ostudzeniu jego konsystencja będzie zbliżona do
miodu. Jeżeli po schłodzeniu karmel nadal będzie zbyt rzadki, należy go znów doprowadzić do wrzenia na 30-60 sekund i ponownie schłodzić. Karmel przechowujemy w słoiczku, w lodówce, nawet do pół roku.
Grissini: (16 sztuk)Składniki:
25g świeżych
drożdży140ml ciepłej
wody250g
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru3/4 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju1
żółtko + stołowa łyżka
mlekamąka do podsypywania ciastaPrzygotowanie:W wysokiej misce mieszamy pokruszone
drożdże, 2 stołowe łyżki
mąki,
cukier i ciepłą
wodę. Mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut aż rozczyn się spieni. Do drugiej miski przesiewamy
mąkę oraz
sól. Wlewamy rozczyn z
drożdży ciągle mieszając łyżką. Na koniec dodajemy
olej i zagniatamy ciasto. Ugniatamy je przez około 10 minut aż będzie miękkie i gładkie. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto wyjmujemy na blat, zagniatamy energicznie przez 2 minuty i dzielimy na 4 części. Każdą część dzielimy jeszcze na 4 mniejsze i formujemy z nich kuleczki. Każdą kulkę rolujemy na blacie aż uzyskamy wałeczek o grubości około 0,5cm. Gotowe wałeczki z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 15 min pod przykryciem, żeby urosły. Następnie wałeczki z ciasta smarujemy
żółtkiem roztrzepanym z łyżką
mleka i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 stopni (Czas pieczenia zależy od grubości wałeczków. Grissini jest gotowe, gdy jest ładnie zrumienione i wysuszone). Upieczone grissini studzimy na kratce.Sposób podania:Karmel na bazie
piwa przelewamy do małej miseczki (odpowiednia będzie taka do dipów). Grissini maczamy w karmelu, posypujemy szczyptą
soli morskiej, najlepiej świeżo zmielonej za pomocą młynka. Popijamy
piwem Książęce Jasne
Ryżowe. Smacznego!