ßßß
(przepis rodzinny)
Składniki: (na 2-3 miseczki)pęczek botwiny1 porcja rosołowa2 marchewki1 pietruszkamały kawałek selera1 burakpęczek koperku2 liście laurowe2-3 ziarenka ziela angielskiego2-3 ziarenka pieprzu czarnegoszczypta soli3 średniej wielkości ziemniakiłyżka masła*opcjonalnie śmietana do zabieleniaPrzygotowanie:Porcję rosołową gotujemy na wolnym ogniu w 1,5 litra wody przez 30-40 min. z dodatkiem liści laurowych, kuleczek pieprzu oraz ziela angielskiego. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę, karmelizujemy na łyżce masła. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki gnieciemy tłuczkiem z dodatkiem masła, a następnie dodajemy usmażoną cebulkę. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem. Z wywaru drobiowego wybieramy szumowiny i wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę, obranego i pokrojonego w kostkę buraka oraz pietruszkę i seler w całości. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, a następnie dodajemy posiekaną botwinę (liście, łodygę oraz korzeń) i posiekany pęczek koperku. Gotujemy jeszcze 10 min. na wolnym ogniu. Serwujemy z przygotowanymi wcześniej ziemniakami, które umieszczamy w osobnej misce. Podczas jedzenia nabieramy je na łyżkę, a potem maczamy w zupie. Smacznego!
Moja rada: Botwinkę można przed podaniem zabielić śmietaną. Jednak jeżeli chcecie ją przechowywać dłużej (zamrożoną lub zawekowaną w słoiku) należy to robić bez dodatku śmietany.