ßßß
Składniki:Ciasto: mąka pszenna ok. 0,5 kgmleko ok. 1-1,5 szklankijaja 2sól szczyptapapryka ostra mielona szczyptagałka muszkatałowa szczyptaolej do smażeniaFarsz: łopatka mielona ok. 0,5 kgsól, pieprzcebula 1czosnek 1 ząbekbazyliabakłażan 1papryka czerwona 1papryka żółta 1ser do pizzymasło 1 łyżkaolej 1 łyżkaWykonanie:Umytego bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na sitku na ok. pół godziny. W tym czasie p oszatkowaną cebulę zeszklić na maśle z rozgniecionym czosnkiem, dodać mięso i przyprawy, poddusić.Przygotować naleśniki: ż ółtka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać mąkę, utrzepać. Ciasto musi być dość rzadkie (cienkim ciągłym strumieniem ma spływać z łyżki). Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki.
Bakłażana opłukać, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, zeszklić na oleju, dodać paprykę pokrojoną w paski, przyprawić do smaku, podsmażać przez kilka minut.
Na połówkę każdego naleśnika ułożyć plastry bakłażana, na nim mięso, po kilka pasków papryki, posypać serem, złożyć i podsmażyć z obu stron na złoto.Podawać z ostrym sosem.