ßßß Cookit - przepis na LASAGNE Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM

LASAGNE Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM

nazwa

Wykonanie

24 kwietnia 2013
LASAGNE Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM
Składniki:
bakłażan
makaron lasagne
70 dag karkówki wieprzowej
cebula
czosnek
puszka pomidorów bez skórki
pomidor
kostka sera
łyżka mąki
łyżka masła
1 szklanka mleka
oliwa z oliwek
olej do smażenia
pieprz, sól do smaku
bazylia suszona
Mięso mielimy. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojony w kosteczkę czosnek i cebulkę. Dodajemy mięcho, a gdy już się usmaży, pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem 15 minut.
Bakłażana kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Posypujemy go solą, a gdy pojawi się gorzkawy sok, wycieramy ręcznikiem papierowym. Układamy plastry na blaszce, zalewamy oliwą, posypujemy pieprzem i pieczemy 15 minut/180*C.
Makaron lasagne gotujemy w lekko osolonej wodzie (z dodatkiem 1 łyżki oliwy) 2 minuty. Płaty wyjmujemy, studzimy i rozdzielamy.
Na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego układamy na przemian makaron, mięsko, bakłażana, makaron itd. Ostatnią warstwę stanowi sos beszamelowy .
Zalewamy lasagne sosem, posypujemy startym serem i pokrojonym w plastry pomidorem.
Zapiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 25 minut.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/04/woskie-popoudnie.html