ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kości wieprzowe 25 dag
włoszczyzna bez kapusty 25 dag
szczaw 20 dag (lub mały słoiczek)
masło 2 dag
śmietana 1 szklanka
mąka pszenna 3 dag
sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
jaja ugotowane na twardo 1/os
Wykonanie:
Włoszczyznę i kości opłukać, oczyścić, ugotować wywar, usunąć powstałą pianę, dodać przyprawy. Szczaw opłukać, odciąć korzonki, drobno pokroić, połowę włożyć do wazy, resztę podgotować z masłem i dodać do wywaru. (Używając szczawiu ze słoiczka - całość dodać do wywaru). Zupę podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z jajkami.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/02/zupa-szczawiowa.html