Wykonanie
Kiedy byłam dzieckiem, razem z siostrą i kuzynostwem, zbieraliśmy
szczaw na łące i zajadaliśmy jeszcze surowy. Była też oczywiście zupa szczawiowa z
jajkiem, a poza sezonem – szczawiowa ze słoiczka. Mam wrażenie, że ostatnio
szczaw stracił nieco na popularności. A niesłusznie. Oto moja wersja szczawiowej – oczywiście z gotowanym na twardo
jajkiem.
Jajka nie widać, bo podałam zupę w głębokich miseczkach – zrobiło głośne CHLUP! i zniknęło w czeluściach zupy. Musicie mi więc uwierzyć na słowo – ćwiartki
jajka z pięknym,
słonecznym żółtkiem spoczywają na dnie.
Składniki4 pęczki szczawiu800ml
bulionu warzywnego2 łyżki
masła150ml kwaśnej
śmietanyŁyżka
mąkiSól,
pieprz,
cukier4
jajkaPrzygptowanieUgotuj
jajka na twardo.
Szczaw dokładnie opłucz i posiekaj.W garnku rozpuść
masło, wrzuć posiekany
szczaw i duś około 8 minut.Zalej
szczaw bulionem, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.Wymieszaj
mąkę z 4 łyżkami zimnej
wody. Kiedy znikną grudki, dodaj 4 łyżki zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Gotuj kolejne 5 minut.
Śmietanę rozbełtaj z paroma łyżkami zupy, dodaj do garnka.Dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem, doprowadź do wrzenia i podawaj z ugotowanymi
jajkami.Smacznego!