ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

nazwa

Wykonanie

Kiedy byłam dzieckiem, razem z siostrą i kuzynostwem, zbieraliśmy szczaw na łące i zajadaliśmy jeszcze surowy. Była też oczywiście zupa szczawiowa z jajkiem, a poza sezonem – szczawiowa ze słoiczka. Mam wrażenie, że ostatnio szczaw stracił nieco na popularności. A niesłusznie. Oto moja wersja szczawiowej – oczywiście z gotowanym na twardo jajkiem. Jajka nie widać, bo podałam zupę w głębokich miseczkach – zrobiło głośne CHLUP! i zniknęło w czeluściach zupy. Musicie mi więc uwierzyć na słowo – ćwiartki jajka z pięknym, słonecznym żółtkiem spoczywają na dnie.
Składniki
4 pęczki szczawiu
800ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
150ml kwaśnej śmietany
Łyżka mąki
Sól, pieprz, cukier
4 jajka
Przygptowanie
Ugotuj jajka na twardo.
Szczaw dokładnie opłucz i posiekaj.
W garnku rozpuść masło, wrzuć posiekany szczaw i duś około 8 minut.
Zalej szczaw bulionem, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
Wymieszaj mąkę z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy znikną grudki, dodaj 4 łyżki zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Gotuj kolejne 5 minut.
Śmietanę rozbełtaj z paroma łyżkami zupy, dodaj do garnka.
Dopraw solą, pieprzem i cukrem, doprowadź do wrzenia i podawaj z ugotowanymi jajkami.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/06/15/zupa-szczawiowa