Wykonanie
Sposób na promocję
Składniki:ćwiartki
kurczaka 6 (ok. 2,5 kg)
wątróbka drobiowa 15 dag
marchew 1
cebula 1
Vegetaziele angielskie,
pieprz,
liść laurowybułka czerstwa 2
jaja 2
sól,
pieprz do smakuWykonanie:
Mięso ugotować z warzywami, V
egetą,
zielem angielskim,
pieprzem i
liściem laurowym. Ostudzić, oddzielić od kości.
Bułkę namoczyć w rosole.
Wątróbkę sparzyć rosołem.
Mięso wraz z odciśniętą
bułką i
wątróbką przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodać
jajka,
sól,
pieprz, dokładnie wyrobić. Gdy masa osiągnie papkowatą konsystencję nakładać do słoików, do 2/3 wysokości. Weki wstawić do piekarnika i wypiekać na małym ogniu ok. 2,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika sprawdzić szczelność wieczek, ewentualnie dokręcić, ostudzić i przechowywać w lodówce. Tak przechowywany pasztet przetrzymywać można kilka miesięcy.