Wykonanie
1
kurczak ok 2 kg3
marchewki1
cebulaziele angielskielistek laurowypół
gałki muszkatołowejsólpieprz3-4
wątróbki drobiowe200 g
kaszy mannyDodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat,
śliwki suszone, czy
paprykę.
Kurczaka podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać
marchewki,
cebulę listek laurowy, zalać 2 litrami
wody i ugotować do miękkości.
Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić.
Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową
wątróbką. Do masy dodać ok 800 ml rosołu, zetrzeć pół
gałki muszkatołowej, dodać
kasze manną i przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Wszystko zblendować, przy pomocy blendera lub kubka do koktajli (ja podzieliłam na dwie partie) .Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak :
śliwki suszone,
koncentrat pomidorowy, opiekana
papryka. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i pasteryzować ok półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu. Na drugi dzień pasteryzować jeszcze raz, tym razem wystarczy pół godziny.Słoiczki wyjąć, i ustawić do góry dnem aż do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.Pasztet doskonale nadaje się do nadziania naleśników.