Wykonanie
Fantastyczna włoska zupa jarzynowa.
Składniki:
czosnek 3 ząbki
cebula 3
marchew 2
seler naciowy 2 łodygi
ziemniaki duże 2
fasolka szparagowa zielona 10 dag
cukinia 10 dag
masło 6 dag
oliwa 50 ml
boczek 6 dag
bulion warzywny lub drobiowy 1,5 l
pomidory 10 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
bazylia lub
pietruszka 1 pęczek
sól,
pieprzmakaron 10 dagWykonanie:
Czosnek,
cebulę,
seler,
marchewkę,
ziemniaki,
fasolkę i
cukinię drobno pokroić.
Masło z
oliwą rozgrzać w garnku, obsmażyć na nich
boczek pokrojony w kostkę. Dodać
czosnek i
cebulę, podgrzewać przez 2 minuty, następnie dodać
seler,
marchew,
ziemniaki i podgrzewać kolejne 2 minuty. Dołożyć
cukinię, przykryć i dusić przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać
bulion, dodać pokrojone w kostkę
pomidory,
koncentrat pomidorowy, posiekaną
bazylię, doprawić
solą i
pieprzem. Gotować 1 godzinę.
Makaron wrzucić do garnka i gotować 10 minut. Jeszcze raz doprawić do smaku.