Wykonanie
Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Kuchnia włoska stworzyła parę rodzajów tej treściwej zupy, dlatego nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Zupa jest bardzo sycąca, aromatyczna i pełna warzyw. Poniżej przepis na jedną z najsłynniejszych wersji tej zupy. Przepis na 6 osób.Składniki:3 ząbki
czosnku2
cebule2
łodygi selera naciowego2 marchwie2 duże
ziemniaki100 g zielonej
fasolki1 mała
cukinia50 g
masła50 ml
oliwy z oliwek50 g
boczku1 i 1/2 litra
bulionu warzywnego3
pomidory2 łyżki
koncentratu pomidorowego100 g skórki
parmezanusól,
pieprz100 g
makaronu spaghettitarty
parmezanWykonanie:Drobno pokroić
czosnek,
cebulę,
łodygi selera,
marchew,
ziemniaki,
fasolkę i
cukinię.
Masło i
oliwę z oliwek rozgrzać w garnku i obsmażyć w nim przez 2 minuty pokrojony w kostkę
boczek. Dodać
czosnek i
cebule, smażyć 2 minuty. Następnie dodać
seler,
marchew oraz
ziemniaki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wrzucić do garnka
fasolkę i podgrzewać 2 minuty, następnie na kolejne 2 minuty dołożyć
cukinię. Przykryć garnek i dusić warzywa przez 15 minut, stale mieszając.Wlać
bulion, dodać obrane i pokrojone w kostkę
pomidory,
koncentrat pomidorowy, skórkę od
parmezanu, doprawić
solą i
pieprzem. Gotować około 40 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 40 minutach usunąć z zupy skórkę z
parmezanu i wyrzucić.
Makaron spaghetti połamać na mniejsze części. Kawałki
makaronu wrzucić do garnka i gotować około 10-15 minut, w zależności od tego jaką kto lubi twardość
makaronu. Jeszcze raz dodać
soli i
pieprzu. Zupę wylać na talerze, posypać świeżo tartym
parmezanem i natychmiast podawać.