ßßß Cookit - przepis na Minestrone

Minestrone

nazwa

Wykonanie

Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Kuchnia włoska stworzyła parę rodzajów tej treściwej zupy, dlatego nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Zupa jest bardzo sycąca, aromatyczna i pełna warzyw. Poniżej przepis na jedną z najsłynniejszych wersji tej zupy. Przepis na 6 osób.
Składniki:
3 ząbki czosnku
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
2 marchwie
2 duże ziemniaki
100 g zielonej fasolki
1 mała cukinia
50 g masła
50 ml oliwy z oliwek
50 g boczku
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
3 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g skórki parmezanu
sól, pieprz
100 g makaronu spaghetti
tarty parmezan
Wykonanie:
Drobno pokroić czosnek, cebulę, łodygi selera, marchew, ziemniaki, fasolkę i cukinię. Masło i oliwę z oliwek rozgrzać w garnku i obsmażyć w nim przez 2 minuty pokrojony w kostkę boczek. Dodać czosnek i cebule, smażyć 2 minuty. Następnie dodać seler, marchew oraz ziemniaki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wrzucić do garnka fasolkę i podgrzewać 2 minuty, następnie na kolejne 2 minuty dołożyć cukinię. Przykryć garnek i dusić warzywa przez 15 minut, stale mieszając.
Wlać bulion, dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy, skórkę od parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 40 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 40 minutach usunąć z zupy skórkę z parmezanu i wyrzucić.
Makaron spaghetti połamać na mniejsze części. Kawałki makaronu wrzucić do garnka i gotować około 10-15 minut, w zależności od tego jaką kto lubi twardość makaronu. Jeszcze raz dodać soli i pieprzu. Zupę wylać na talerze, posypać świeżo tartym parmezanem i natychmiast podawać.
Źródło:http://smakowisko.pl/minestrone