Wykonanie
Warzywna,pomidorowa i najsmaczniejsza,gdy przygotowana z dnia na dzień-wtedy przechodzi
smakami i jest bardziej aromatyczna.Trochę włoskich smaków na talerzu...och,urlop mi się marzy:)
2 puszki
fasolki borlotti
oliwa z oliwek do smażenia1
cebula2 ząbki
czosnku1 łodyżka
selera naciowego1
marchew1 spory
ziemniak10 dkg pancetty2 łyżki
koncentratu pomidorowego40 dkg krojonych
pomidorów w puszce6 listków świeżej
bazylii2
cukinie2 l
bulionu warzywnego lub drobiowego10-15 dkg
zielonego groszku - użyłam mrożonegospora garść zielonej
fasolki - użyłam mrożonej3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki zielonego pesto10 dkg drobnego
makaronu - pominęłam
pieprz,ew.
sól do smakuW garnku rozgrzewam
oliwę,dodaję pokrojoną w kostkę pancettę,rozgnieciony przez praske
czosnek oraz
cebulę w kostkę i smażę na małym ogniu ok.10 min.aż składniki będą miękkie.Dodaję pokrojonego w półplasterki
selera,
marchew i
ziemniaka w kostkę,a po 5 min.
pomidory z puszki,
koncentrat pomidorowy,
bazylię,
groszek i
fasolkę szparagową oraz doprawiam
pieprzem.Dolewam
bulion i na bardzo mały ogniu gotuję pod przykryciem,aż warzywa będą prawie miękkie.Następnie dodaję pokrojone w półplasterki
cukinie(u mnie obrana-dziecko moje nie zje"tego
ogórka ze skórką"),posiekaną
natkę pietruszki,
fasolkę borlotti oraz
makaron(ten ostatni skł.pominęłam).Na koniec,gdy
cukinia jest miękka dodaję 2 łyżki pesto,doprawiam do smaku
pieprzem i
solą.Smacznego!!!