Wykonanie
Polecam ją na wszelkie imprezy, jest niezastąpiona jak stara poczciwa jarzynówka. Pierwszy raz
jadłam ją u szwagierki jakieś 8 lat temu. Towarzyszy mi do dziś i jeszcze długo będzie.
Sałatka jest warstwowa więc przyda się naczynie szklane z dużą średnicą dna.
Składniki:2 puszki
tuńczyka w sosie własnym (1 puszka - 185g)400 ml
majonezu (kocham "Kielecki")300 - 400 g
sera żółtego4 średnie
ogórki kiszone5 łyżeczek
musztardy8
jajekJajka ugotować na twardo (8 - 10 min od zagotowania). Pozostawić do wystudzenia w zimnej wodzie, obrać oddzielić
żółtka od
białek.
Białka zetrzeć na grubych oczkach a
żółtka na drobnych.
Tuńczyka odsączyć.
Ser zetrzeć na grubych oczkach.
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Do
ogórków dodać
musztardę, wymieszać. Na sam spód naczynia ułożyć
białka, na nie 1/2
sera żółtego. Na
ser wyłożyć 1/2
majonezu dokładnie rozsmarować po całej powierzchni. Cały odsączony i rozdrobniony
tuńczyk rozłożyć równomiernie na warstwie
majonezu. Na niego wyłożyć
ogórki, kolejno resztę
sera docisnąć delikatnie dłonią. Rozsmarować na
serze resztę
majonezu i obsypać
żółtkami. Przykryć folią spożywczą i schłodzić minimum 1 godzinę.
Z podanej ilości składników otrzymacie
sałatkę na 6 - 8 osób. Oczywiście to zależy od apetytu Gości ;)