Wykonanie
Z wielu przetestowanych przepisów ten jeden przetrwał wszystkie próby. Smaczna pizza na cienkim cieście, bez zakalca, bez zbędnych wynalazków i nadmiaru dodatków. Po prostu akuratna.
Ketchup chowa się na jej widok głęboko w lodówce. Jest zupełnie zbędny.Proporcje składników wystarczą na 1 dużą pizzę przygotowaną na brytfance „półce” (oryginalnie dołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę (jak na zdjęciu).
Sos:2 duże lub 3 średnie
pomidory1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
przecieru pomidorowego1 czubata łyżeczka ostrej mielonej
papryki1 łyżka
oliwysól,
bazyliaCiasto:2 i ½ szklanki
mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu5 łyżek
oliwy z oliwek20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru½ łyżeczki
soliDodatki:150 g twardego
żółtego sera startego na tarce200 g
sera mozarella drobno pokrojonego15 plasterków
kiełbasy salami8
pieczarek pokrojonych na cieniutkie plasterki
oreganokilka
oliwekPrzygotowanie sosu:
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną
papryką i zeszklić na łyżce
oliwy. Dodać
pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać
przecier pomidorowy,
bazylię i
sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki).Przygotowanie ciasta:Zaczyn: Do kubka wkruszyć
drożdże i dodać łyżeczkę
cukru. Ucierać aż
drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę
mąki, odrobinę ciepłej
wody i wymieszać. Odstawić.Ciasto właściwe:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól,
oliwę, zaczyn i około szklanki ciepłej
wody. Przez kilka minut zagniatać (jakieś 8 minut :)). Ciasto o właściwej konsystencji lekko klei się do rąk. W razie potrzeby podsypać
mąką lub dodać odrobinę ciepłej
wody. Ciasto oprószyć
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury zajmuje to około 1 do 1,5 godziny.
Przygotowanie pizzy:Kolejność składników wydaje się
banalną sprawą, jednak wpływa na to czy pizza i dodatki są fajnie upieczone, czy uduszone na zakalcowatym mokrym cieście.Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej
mąką, rozwałkować na wielkość zbliżoną do wielkości brytfanki. Ciasto przełożyć na brytfankę i dopasować do niej rozwałkowując małym wałkiem.Na cieście rozsmarować sos, posypać
oregano i większością
sera (wymieszane oba rodzaje
sera), rozłożyć
salami,
pieczarki i pokrojone
oliwki – nie za gęsto. Pozostałym
serem posypać wierzch pizzy.Całość lekko posolić.Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączyć termoobieg. Piec około 15 minut.