Wykonanie
Już prawie o nich zapomniałam, ale przypomniała mi babcia. Ostatnio trafiły nam się dość duże
pieczarki, więc szkoda ich było, żeby drobno pokroić, no i postanowiłam zostawić je w całości. Do środka włożyłam
mięso mielone i wszystko fajnie się usmażyło na patelni. Ciekawa odskocznia od tradycyjnych kotletów mielonych i zwykłych
pieczarek. Idealnie do siebie pasują, więc finalnie można było się zajadać i zajadać.
Będę do nich wracać.
Co potrzebujemy(ok 10 sztuk)ok 500 g dużych
pieczarekok 200-300 g
mięsa mielonego1
jajkoząbek
czosnku1/4
cebulisól,
pieprz,
majeranek,
vegetaPanierka
bułka tartamąkajajkomargaryna lub
olej do smażenia (u mnie
Olej z
orzechów włoskich Oleofarm)1. Do
mięsa mielonego dodajemy
jajko, posiekaną
cebulę,
czosnek przeciśnięty przez praskę lub granulowany i
przyprawy według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy.2.
Pieczarki myjemy i wycinamy ogonki, a następnie faszerujemy
mięsem mielonym. Obtaczamy je w
mące rozbełtanym
jajku i w
bułce tartej, a następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.