Wykonanie
Sałatkę z
arbuzem i
serem feta widziałam wielokrotnie w internecie i książkach kucharskich. Po raz pierwszy spróbowałam jej kilka lat temu "za granicą" i spoglądałam na nią dość sceptycznie... Słodki
arbuz i słona
feta...??? Okazało się jednak, że jest to połączenie niezwykle smaczne, a wątpliwości całkowicie niepotrzebne:)
Kosteczki słodkiego i soczystego
arbuza oraz słonej
fety, świeża
mięta,
czarne oliwki i
czerwona cebula tworzą wyjątkową letnią
sałatkę. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała do niej prażonych ziaren, tym razem
ziaren słonecznika.
Sałatka z
arbuzem i
serem feta to bardzo fajna propozycja na kolację lub lunch... Świetnie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi... Do tego lampka ulubionego
wina...Polecam bardzo!Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (2 porcje):ok. 30 kosteczek
arbuzaok. 30 kosteczek
sera fetagarść posiekanej, świeżej
miętygarść uprażonych
ziaren słonecznikaok. 20 czarnych
oliwek, pokrojonych na plasterkipół dużej,
czerwonej cebulisok wyciśnięty z
cytryny,
oliwa z oliwek,
sól i
pieprz - na dressingopcjonalnie:
rukola - jako baza do sałatkiPrzygotowanie:
Arbuza pokroić w kosteczki i pozbawić pestek.
Fetę pokroić w kosteczki.
Cebulę pokroić na cienkie plasterki.Posiekać
miętę.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.Przygotować dressing: sok z 1
cytryny połączyć z kilkoma łyżkami
oliwy z oliwek,
solą i
pieprzem.Składniki wyłożyć na talerze i polać dressingiem.Smacznego!