Wykonanie
Inspiracja wzięła się stąd . Wszystkie składniki miałam w domu,a kompozycja sosu wydawała mi się na tyle ciekawa,że od razu przystąpiłam do działania nieznacznie zmieniając przy tym przepis.Ostatecznie wyszło całkiem smaczne danie bezmięsne,jednak z chęcią wypróbuję wersję z
kurczakiem lub mielonym.Zapraszam:)
ok.80 dkg krojonych
pomidorów z puszki1
cebula4 - 6 ząbków
czosnku1 niepełna szklanka
czerwonego wina40 dkg
pieczareksól,
pieprzszczypta
chiliszczypta
oreganobazylia najlepiej świeża - dość sporogarść
świeżego szpinakuoliwa do smażeniaNa rozgrzanej
oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę
cebulę do zeszklenia.Dodaję przeciśniety przez praskę
czosnek,po minucie
pomidorki z puszki,
wino i
przyprawy i duszę całość ok.15 min.Następnie dorzucam oczyszczone i pokrojone w plasterki
pieczarki i ponownie duszę potrawę na wolnym ogniu,aż do zgęstnienia ok.20 - 25 min.Pod koniec tego czasu dorzucam posiekaną świeżą
bazylię i
szpinak.W razie potrzeby doprawiam do smaku.Podaję z ugotowaną na sypko
kaszą gryczaną.Smacznego!!!