ßßß Cookit - przepis na Sos pieczarkowo-pomidorowy z nutką czerwonego wina :)

Sos pieczarkowo-pomidorowy z nutką czerwonego wina :)

nazwa

Wykonanie

Inspiracja wzięła się stąd . Wszystkie składniki miałam w domu,a kompozycja sosu wydawała mi się na tyle ciekawa,że od razu przystąpiłam do działania nieznacznie zmieniając przy tym przepis.Ostatecznie wyszło całkiem smaczne danie bezmięsne,jednak z chęcią wypróbuję wersję z kurczakiem lub mielonym.Zapraszam:)
ok.80 dkg krojonych pomidorów z puszki
1 cebula
4 - 6 ząbków czosnku
1 niepełna szklanka czerwonego wina
40 dkg pieczarek
sól,pieprz
szczypta chili
szczypta oregano
bazylia najlepiej świeża - dość sporo
garść świeżego szpinaku
oliwa do smażenia
Na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia.Dodaję przeciśniety przez praskę czosnek,po minucie pomidorki z puszki,wino i przyprawy i duszę całość ok.15 min.Następnie dorzucam oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i ponownie duszę potrawę na wolnym ogniu,aż do zgęstnienia ok.20 - 25 min.Pod koniec tego czasu dorzucam posiekaną świeżą bazylię i szpinak.W razie potrzeby doprawiam do smaku.Podaję z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/03/sos-pieczarkowo-pomidorowy-z-nutka.html