ßßß Cookit - przepis na Krokiety z włoską kapustą zapiekane pod beszamelem :)

Krokiety z włoską kapustą zapiekane pod beszamelem :)

nazwa

Wykonanie

Z rodzinnego domu pamiętam smak krokietów z kapustą kiszoną lub białą,panierowanych w bułce i jajku i odsmażanych na złoto...ależ były pyszne.Te,z kapustą włoską,wydały mi się równie smaczne więc przygotowałam je na obiad.
1,5 szkl.mąki do naleśników,ale może być zwykła pszenna
1 szkl.mleka
1 szkl.wody - użyłam gazowanej
2 jajka
1 łyżka oliwy
sól
Składniki ciasta dokładnie mieszam i odstawiam na ok.30 min.żeby odpoczęło.Następnie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.Z podanej porcji wychodzi ok.10 szt.na patelni 26-28 cm.
50 dkg kapusty włoskiej
2 cebule
25 dkg plastrów boczku - grilluję,odsączam tłuszcz na ręczniku pap.i kroję w kostkę
sos sojowy
pieprz
olej
Kapustę kroję w cieniutkie paseczki i przesmażam na oleju,aż zmięknie,jeśli potrzeba można dolać trochę wody,żeby się nie przypaliła.Pod koniec dodaję pokrojone w kostkę cebule.Kapustę zdejmuję z ognia,dodaję boczek i doprawiam sosem sojowym i pieprzem.Farsz nakładam na usmażone placki naleśnikowe i zwijam formując krokiety.Gotowe układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam beszamelem.
7,5 dkg masła
7,5 dkg mąki
500 ml mleka
7,5 dkg sera żółtego - użyłąm cheddara
Masło rozpuszczam w rondlu,mieszając dodaję mąkę,po krótkim przesmażeniu zdejmuję z ognia i stopniowo dolewam mleko caly czas mieszajac.Powinien tworzyć się sos o jednolitej konsystencji.Po dodaniu całego mleka stawiam rondel ponownie na ogniu i mieszając gotuję sos,aż zacznie gęstnieć.Następnie dodaję starty na tarce ser i chwilę gotuję.Sosem zalewam krokiety i zapiekam ok.30 min.w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Najlepsze tuż po zapieczeniu.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/11/krokiety-z-woska-kapusta-zapiekane-pod.html