ßßß
Składniki:Farsz:1 mały brokuł15 dag boczku1 cebula2 łyżki mąki2 łyżki masła10 dag startego ż ółtego serasól, pieprz2 jajka1 szklanka mlekagałka muszkatołowaCiasto:25 dag mąki krupczatki1/3 szklanki wody125 g masłaszczypta soli1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:1. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukr u przez 3-4 minuty, powinien być al dente.2. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę.3. Z podanych składników zagniatamy ciasto - najpierw siekamy mąkę ze schłodzonym masłem, rozcieramy pal cami na proszek, a potem dodajemy wodę, sól i olej. Ciasto chłodzimy w lo dówce przez pół godziny.4. Cebulę rumienimy na patelni, następ nie dodajemy boczek i chwilę razem smażymy.5. Z mąki, masła, gałki muszkatołowej, mleka i przypraw robimy sos beszamelowy (sos powinien być dość wyrazis ty w smaku). Jak trochę przestygnie dodajemy do niego 2 jajka, ser żółty i dokładnie mieszamy.6. Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, pamiętając, by zrobić wysokie brzegi.7. Ciasto podpiekamy w piekarniku przez ok 20 minut.8. Na podpieczone ciasto dodajemy najpierw brokuła, porem boczek z cebulą i całość zalewamy sosem beszame lowym. Całość pieczemy ok 30 minut. Podajemy na gorąco.Smacznego!!!
Źródło: Grumko