Wykonanie
Miałam ogromną ochotę na
kaszę na dzisiejszy obiad,a szukając pomysłów trafiłam na przepis na placuszki z
płatków.Wersja na słodko jest mi znana,ale wytrawnej nie robiłam i nie
jadłam aż do dziś.Zamiast
sosu pieczarkowego podałam podsmażone
pieczarki.Przepis pochodzi z książeczki"Niezwykłe potrawy ze zwykłych
kasz"z małymi zmianami.

1,5 szkl.
płatków owsianych3 szkl.
wody do gotowania
płatków(można użyć nieco mniej)1 kostka bulionowa2
jajka3 łyżki startego na grubej tarce
żółtego serasól i
pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania40 dkg
pieczarek1
cebulka1 ząbek
czosnkuświeży
koperekmasło do smażenia
pieczarekW garnku gotuję
wodę z kostką
bulionową,wsypuje
płatki i gotuję 5 min.
Pieczaki oczyszczam,kroję w półplastry,
cebulę i
czosnek siekam.Na rozgrzanym
maśle smażę
cebulkę z
pieczarkami i
czosnkiem na złoty kolor,doprawiam lekko
solą i
pieprzem,na koniec dorzucam posiekany
koperek.Do ostudzonych
płatków dodaję
ser,
jajka,
sól i
pieprz.Jeśli masa z
płatków jest zbyt rzadka można dodać sypkie
płatki,żeby masa dała się łatwiej uformować w kotleciki.Formuję niewielkie kotlety i obtaczam je w
bułce tartej i smażę na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym
oleju.Podaję z
pieczarkami.Smacznego!!!