ßßß Cookit - przepis na Dyniowe muffiny z aromatami jesieni

Dyniowe muffiny z aromatami jesieni

nazwa

Wykonanie

(inspiracja - Kwestia Smaku)
/składniki na 12 babeczek/
3/4 szklanki starkowanej na najdrobniejszych oczkach surowej dyni (odsączyć z soku!)
2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
2-3 łyżki pestek słonecznika
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki otrębów pszennych
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1-2 łyżeczki przyprawy korzennej (lub ulubionych przypraw korzennych)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 jajka
Do miski wsypać mąkę, otręby, cukier, przyprawy, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Wbić jajka, wlać oliwę i dodać dynię. Wymieszać ponownie. Dodać orzechy i pestki, znów wymieszać. Masę rozlać do 12 papilotek. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 25 - 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://enunplato.blogspot.com/2013/09/dyniowe-muffiny-z-aromatami-jesieni.html