ßßß Cookit - przepis na Kopytka z dyni z cynamonem i orzechami włoskimi

Kopytka z dyni z cynamonem i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Dynię można przygotować na tysiące sposobów, zabierałam się do niej wiele razy i żałuję, że tak późno coś z niej robię. Jest bardzo wdzięcznym warzywem. Polecam dziś kopytka. Przepis pochodzi z pamiętnika piekarnika .
Składniki:
400 g dyni upieczonej wcześniej i wydrążonej z pestek (warto kupić dynię o wadze około 1 kg)
3 szklanki mąki pszennej
jajko
sól
cynamon
brązowy cukier
masło
orzechy włoskie
Wykonanie:
Dynię musimy najpierw upiec. Najlepiej przekroić ją na pół a potem na małe półksiężyce i w takie postaci wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 St.C.
Kiedy dynia będzie już miękka, odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skórki i zmiksować blenderem.
Zmiksowaną dynię połączyć z mąką i wyrabiać na gładką masę. Ciasto dzielimy na kilka części, formujemy wałeczki i tniemy na skośne kawałki.
Gotujemy w osolonej wodzie ok.3 minut od czasu wypłynięcia.
Polewamy roztopionym masłem, brązowym cukrem, cynamonem i posypujemy orzechami.
Źródło:http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2014/11/kopytka-z-dyni-z-cynamonem-i-orzechami.html