Wykonanie
Dynię można przygotować na tysiące sposobów, zabierałam się do niej wiele
razy i żałuję, że tak późno coś z niej robię. Jest bardzo wdzięcznym warzywem. Polecam dziś kopytka. Przepis pochodzi z pamiętnika piekarnika .Składniki:400 g dyni upieczonej wcześniej i wydrążonej z pestek (warto kupić
dynię o wadze około 1 kg)3 szklanki
mąki pszennejjajkosólcynamonbrązowy cukiermasłoorzechy włoskieWykonanie:
Dynię musimy najpierw upiec. Najlepiej przekroić ją na pół a
potem na małe półksiężyce i w takie postaci wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 St.C.Kiedy
dynia będzie już miękka, odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skórki i zmiksować blenderem.Zmiksowaną
dynię połączyć z
mąką i wyrabiać na gładką masę. Ciasto dzielimy na kilka części, formujemy wałeczki i tniemy na skośne kawałki.Gotujemy w osolonej wodzie ok.3 minut od czasu wypłynięcia.Polewamy roztopionym
masłem,
brązowym cukrem,
cynamonem i posypujemy
orzechami.