Wykonanie
Na naszym blogu pojawiły się już pasty: z
bobu,
szpinaku,
tofu i
zielonego groszku .Oto kilka zalet
cieciorki:-Jest bogatym źródłem minerałów: żelaza, fosforu (istotny dla utrzymania w dobrym stanie zębów i kości), potasu (niezbędny do prawidłowej pracy
serca), miedzi, cynku i manganu-Jest doskonałym źródłem witaminy A, C, E i K oraz z grupy B (przede wszystkim kwas foliowy - aż 43% dziennego zapotrzebowania), które są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, systemu trawiennego i odpornościowego. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, polecana jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią mam. Warto też wprowadzić
cieciorkę do diety niemowlaka po ukończeniu 10 m-ca życia.-Jest bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz pomaga w regulacji poziomu
cukru we
krwi (ma niski indeks glikemiczny 28-32, więc jest polecana diabetykom).-Jest dobrym źródłem niskotłuszczowego
białka, dlatego stanowi idealną alternatywę
mięsa (w szczególności dla wegetarian i wegan).Składniki (na małą miseczkę):1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy (ewentualnie z puszki)1 łyżeczka posiekanej
cebulki2 łyżki
oleju rzepakowego4 łyżki
twaroguduży ząbek
czosnkuszczypta mielonego
pieprzu i
soli morskiej3
suszone pomidory5
kaparów5 czarnych
oliwekPrzygotowanie:
Cieciorkę przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Należy wylać
wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować w nie osolonej wodzie ok. 60 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie.
Kapary,
suszone pomidory i
oliwki zblendować/ zmiksować. Dodać
cieciorkę,
cebulę i
czosnek, ponownie zblendować/ zmiksować. Dodać
twaróg,
olej,
sól morską i
pieprz, porządnie wymieszać.Najlepiej smakuje schłodzona.