ßßß



Składniki:0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej1 średnia cebula1 ząbek czosnku1 duże jajko ekologiczne1/3 szkl. płatków +1/3 szkl. wody lub 1 lekko czerstwa kajzerka1 płaska łyżeczka soli1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzukilka łyżek mąki do panierowania klopsikówolej do smażenia klopsikówSkładniki sosu:2 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego5 kopiastych łyżek koperku (bardzo drobno posiekanego)1 płaska łyżka mąki2 łyżki kwaśnej śmietany (18 lub 22 %)1 łyżeczka masłasól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Płatki jaglane zalać wodą i pozostawić do spęcznienia. Z płatków nie odlewa się wody, ponieważ zostaje wchłonięta przez nie. Ewentualnie należy dodać 1 lub 2 łyżki wody gdy płatki są zbyt suche.Gdy używacie kajzerki, należy namoczyć ją w wodzie lub mleku i pozostawić do zmięknięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć kajzerkę na sito i mocno odcisnąć. Do klopsików dodajemy tylko kajzerkę, bez płynu.Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce (robię to za pomocą małego blendera;).Do dużej miski przełożyć mięso mielone, namoczone płatki (lub kajzerkę), utarty czosnek i cebulę, jajko, sól i pieprz. Masę mięsną należy dokładnie wyrobić, aby wszystkie składniki połączyły się.Uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i podsmażyć na oleju. Smażyć krótko tylko do lekkiego zrumienienia klopsików.Obsmażone klopsiki przełożyć do garnka z gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.Następnie wymieszać w miseczce śmietanę i mąkę, dodać kilka łyżek gorącego bulionu. Po wymieszaniu nie powinno być grudek z mąki. Zawartość miseczki przelać do garnka, zagotować. Gotować jeszcze kilka chwil, aż z bulionu oraz mieszanki mąki i śmietany powstanie sos.Dodać posiekany koperek, wymieszać i wyłączyć gaz. Pozostawić na 10 minut. Nie gotować dłużej ponieważ koperek straci intensywnie zielony kolor.Przed podaniem przyprawić solą i odrobiną pieprzu.Smacznego