Wykonanie
Klopsiki w sosie
koperkowym należą do ulubionych dań kuchni domowej. Wiele osób wspomina takie klopsiki z dzieciństwa, pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. I zaraz po tym dodają, że nie potrafią zrobić takich klopsików jak gotowała mama, czy babcia.Z tym przepisem uda się ugotować prawdziwie domowe klopsiki. Ważne jest aby użyć mielonej
łopatki wieprzowej, a nie bardzo tłustego
mięsa wieprzowego sprzedawanego na tackach w marketach. Klopsików nie należy zbyt mocno przyprawiać, aby ich smak pasował do delikatnego i aromatycznego sosu.Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym,
kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są
korniszony,
sałatka z pieczonych
buraków,
ogórki kiszone,
sałatka z
marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej
marchewki,
marchewkę z
groszkiem.




Składniki:0,5 kg mielonej
łopatki wieprzowej1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku1 duże
jajko ekologiczne1/3 szkl.
płatków +1/3 szkl.
wody lub 1 lekko czerstwa
kajzerka1 płaska łyżeczka
soli1/4 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzukilka łyżek
mąki do panierowania klopsików
olej do smażenia klopsikówSkładniki sosu:2 i 1/2 szkl.
bulionu drobiowego5 kopiastych łyżek
koperku (bardzo drobno posiekanego)1 płaska łyżka
mąki2 łyżki kwaśnej
śmietany (18 lub 22 %)1 łyżeczka
masłasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Płatki jaglane zalać
wodą i pozostawić do spęcznienia. Z
płatków nie odlewa się
wody, ponieważ zostaje wchłonięta przez nie. Ewentualnie należy dodać 1 lub 2 łyżki
wody gdy
płatki są zbyt suche.Gdy używacie
kajzerki, należy namoczyć ją w wodzie lub
mleku i pozostawić do zmięknięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć
kajzerkę na sito i mocno odcisnąć. Do klopsików dodajemy tylko
kajzerkę, bez płynu.
Cebulę i
czosnek zetrzeć na tarce (robię to za pomocą małego blendera;).Do dużej miski przełożyć
mięso mielone, namoczone
płatki (lub
kajzerkę), utarty
czosnek i
cebulę,
jajko,
sól i
pieprz. Masę
mięsną należy dokładnie wyrobić, aby wszystkie składniki połączyły się.Uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w
mące i podsmażyć na
oleju. Smażyć krótko tylko do lekkiego zrumienienia klopsików.Obsmażone klopsiki przełożyć do garnka z gorącym
bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.Następnie wymieszać w miseczce
śmietanę i
mąkę, dodać kilka łyżek gorącego
bulionu. Po wymieszaniu nie powinno być grudek z
mąki. Zawartość miseczki przelać do garnka, zagotować. Gotować jeszcze kilka chwil, aż z
bulionu oraz mieszanki
mąki i
śmietany powstanie sos.Dodać posiekany
koperek, wymieszać i wyłączyć gaz. Pozostawić na 10 minut. Nie gotować dłużej ponieważ
koperek straci intensywnie zielony kolor.Przed podaniem przyprawić
solą i odrobiną
pieprzu.Smacznego