Wykonanie
Idealne bułeczki na kanapki.Składniki:-2,5 szklanki
mąki żytniej-1,5 szklanki
mąki pszennej 650-300 ml ciepłej
wody-łyżeczka
cukru-łyżeczka
soli-5 dkg
drożdży-5 dkg pszenicy-garść
ziaren słonecznika-garść pestek dyni-łyżka
olejuPszenicę płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do rondelka,zalewamy
wodą 3 cm ponad poziom ziaren i na małym ogniu gotujemydo zmięknięcia.Wykładamy na sito, przelewamy zimną
wodą i odsączamy.
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy 1/4 szklanki
wody, 2-3 łyżki
mąki pszennej,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wlewamy pozostałą
wodę, dodajemy rozczyn,
sól i stopniowoobie
mąki. Na koniec łyżkę
oleju i wyrabiamy ciasto.Dosypujemy ziarna i wyrabiamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałek.
Dzielimy na 9 części.Z ciasta formujemy bułeczki.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Nacinamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 25 minut.
Po wyjęciu wierzch
bułek smarujemy zimną
wodą.
Gotowe.
Smacznego!