Wykonanie
zakwas: kromkę
razowego chleba zalać ciepłą przegotowaną
wodą (pół szklanki), rozdrobnić, po 5 minutach dodać 100 g żytniej
mąki, szczyptę
soli i odrobinę
drożdży, wymieszać, przykryć szmatką, odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.składniki na jeden
chleb:55 g
mąki żytniej (najlepiej typ 2000)190 g
mąki pszennej4 g suchych
drożdżypół łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
cukruziarna słonecznika (według upodobania)zakwas2 łyżki
olejupół szklanki przegotowanej letniej
wodyobie
mąki przesiać do miski, dodać
cukier,
sól,
drożdże i
słonecznik, wymieszać, dodać zakwas i
olej, wymieszać, stopniowo wlać
wodę i wyrabiać, w momencie gdy ciasto będzie odchodziło od ręki odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce,keksówkę wysmarować
masłem i posypać
mąką,gdy ciasto zwiększy swoją objętość ponownie wyrobić i przełożyć do blachy, odstawić na 15 minut,górę
chleba zwilżyć
wodą, posypać pestkami, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 60 minut, w momencie gdy góra będzie już podpieczona można
chleb przykryć folią aluminiową.