Wykonanie
Wiele
razy, przy okazji przygotowywania różnych potraw gotowaliśmy rosół.Nie wspominaliśmy, w jaki sposób go wykorzystujemy a my dorabiamy do niego
makarondomowy i mamy smaczny rosołek.
Do przygotowania
makaronu potrzeba bardzo niewiele składników:-2
żółtka oraz jedno całe
jajko-2 łyżki zimnej
wody-ok. 1 i 1/4 szklanki
mąki-szczypta
soliDo miseczki wsypujemy szklankę
mąki.Dodajemy
jajka,
wodę i
sól.Po zagnieceniu powstanie luźne ciasto, do którego stopniowo dosypujemy resztę
mąki.Musi powstać zwarte ciasto, które nie klei się do rąk.
Dzielimy je na części, aby łatwiej było wałkować.
Stolnicę posypujemy
mąką i każdą z części rozwałkowujemy na cieniutki placek.
Placki układamy na ściereczce i pozostawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto lekko podeschło.
Placek zwijamy w rulonik i kroimy cienkie
makaroniki.
Do gotującej się, osolonej
wody wrzucamy
makaron.Mieszając doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.
Wylewamy
makaron na sitko, przelewamy zimną
wodą i odsączamy.
Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany
makaron można wykorzystać do rosołu, ale teżdo zupy pomidorowej lub zapiekanek.Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w
galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca.
Tak wygląda nasz rosołek z domowym
makaronem.
Smakuje wybornie.
Smacznego!