Wykonanie
Makaron jest współcześnie znany na całym świecie. Nie zawsze jednak tak było... Po raz pierwszy pojawił się w Chinach. Legenda głosi, że sprowadził go znany wnecki podróżnik- Maro
Polo. Inna z kolei
mówi, że wynalazł go grecki bóg ognia Hefajstos.Tak czy inaczej, współcześnie jest bardzo popularny- zarówno w Europie, Azji, Australii, Ameryce Południowej i Północnej- dosłownie wszędzie! Pomimo, że wybór jest ogromny: zaczynając od rozmaitych kształtów, kolorów, producentów czy gatunków, to domowego
makaronu nic nie przebije!Dziś zatem prosty przepis na smaczny i prawdziwie domowy
makaron.
Składniki:40 dag
mąki,4
jaja,Odrobina
wody,
Sól,Wykonanie:
Mąkę posolić, dodać
jaja i zalać odrobiną
wody. Wyrobić dokładnie ciasto (powinno być lśniące i gładkie). Następnie wyłożyć na stolnicę dobrze oprószoną
mąką, rozwałkować i zostawić do przesuszenia. Podsuszony
makaron zwinąć w rulon i kroić w cienkie paski, po czym ugotować w osolonej wodzie.