Wykonanie
Pin It
Moje dziewczyny uwielbiają
makaron w każdej postaci ! Tym razem postanowiłam je nakarmić własnoręcznie zrobionym
makaronem. Przepis wypatrzyłam na blogu Chillibite.pl . Doskonałym udogodnieniem przy produkcji domowego
makaronu jest maszynka. Mam taką najprostszą, kupiona za parę groszy, ale i ona doskonale zdaje egzamin. Jedyny minus to taki, że posiada tylko 2 grubości do ciecia
makaronu.
Makaron wyszedł przepyszny. Użyłam do niego wiejskich jaj z podwójnym
żółtkiem, dlatego jest taki żółciutki :).Składniki na 2 osoby:100 g
mąki typ 6501 duże
jajkoszczypta
soliWykonanie:Wszystkie składniki zagniatamy przez kilkanaście minut, ja pomagałam sobie mikserem z hakami.Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.Ciasto odcinamy po kawałku, wałkujemy na pożądaną grubość (wspomagam się maszynką do
makaronu), i pozwalamy ciastu trochę się podsuszyć. Jeśli mamy taka możliwość, najlepiej płachty ciasta jest po prostu rozwiesić.Teraz już możemy przystąpić do krojenia
makaronu i tu znowu użyteczna będzie maszynka, która potnie nam
makaron w dosłownie chwilę. Jeśli nie mamy maszynki
makaron kroimy ręcznie.Pokrojony
makaron rozrzucamy na stolnicy lub blacie oprószonym
mąką.Gotujemy w garnku z dużą ilością posolonej
wody, przez około 4 minuty.