Wykonanie
Miałam ja pewnego razu wielką ochotę na pomidorówkę z
makaronem, ale nie takim zwykłym zakupionym w pierwszym lepszym sklepie, lecz
makaronem zrobionym własnoręcznie. Pamiętam jak moja mama nie raz przygotowywała domowy
makaron a ja zastanawiałam się - czy nie lepiej wyjąć ten z szafki albo pójść do sklepu? Teraz wiem, że lepiej zrobić go samemu, jeśli oczywiście mamy na to czas i ochotę, bo nie każdy lubi wyrabianie ciasta, ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu i
mieć potem tą satysfakcję, że zrobiliśmy coś własnoręcznie:)
Ja swój
makaron przygotowywałam (jak wiele innych dań) "na oko", ale proporcje wyglądały mniej więcej następująco:- 3
jajka (polecam
jaja swojskie prosto od gospodarza:)- około 2 szklanki
mąki +
mąka do podsypywania- dwie łyżki
oleju- szczypta
soliDodałam tylko 2, 3 łyżki
wody, starałam się dać jej jak najmniej -
makaron jest wtedy lepszy i ma ładniejszy kolor dzięki
żółtkom.Na stolnicę wsypujemy
mąkę i
sól, robimy w
mące wgłębienie i wbijamy
jaja, dodajemy
olej. Ugniatamy ciasto około 10 minut, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy
mąki.Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek, podsypujemy
mąką aby nie kleiło się. Każdy placek zwijamy w rulon i kroimy
ostrym nożem cieńsze lub grubsze paski, w zależności od tego jaki
makaron chcemy uzyskać, czy mają to być niteczki czy wstążki. Pokrojony
makaron rozrzucić na stolnicy posypanej
mąką i zostawić do wysuszenia.Cienki
makaron gotować około 3 minut w osolonej gorącej wodzie a grubszy około 5, 6 minut.Do pomidorowej idealny!