ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa z warzywami

Wątróbka drobiowa z warzywami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wątróbka z kurczaka w zupełnie innym wydaniu.
Kupujemy 1 kg świeżej wątróbki. Obieramy 4 marchewki, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku.
Potrzebna będzie przyprawa do kurczaka i olej. Przyda nam się również nasza przyprawa barbecue
i przyprawa warzywko.
Wątróbkę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy na sitku.
Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy trochę przyprawy barbecue i przyprawy
do kurczaka. Na to układamy warstwę wątróbki i ponownie posypujemy przyprawami,
polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki.
W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną kostkę,
cebulę w ćwierćplasterki. Pokrojone warzywa posypujemy niewielką ilością przyprawy warzywko i mieszamy.
Przygotowujemy patelnię i naczynie żaroodporne.
Wątróbkę smażymy na oleju (olej pozostały z marynowania też wlewamy na patelnię)
na średnim ogniu, kilka razy obracając na patelni aż do zrumienienia.
Uwaga!:
Świeżą wątróbkę bardzo łatwo rozpoznamy, ale dopiero w trakcie smażenia-nigdy się
nie rozpada ani nie kruszy. Zachowa idealnie swój kształt. Jeśli się rozpada lub kruszy
to znaczy, że kupiliśmy produkt nieświeży a nie to, że smażyliśmy źle lub, że nie umiemy
smażyć.
Usmażoną wątróbkę przekładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały na patelni
olej wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa.
Podsmażamy do zeszklenia cebulki.
Przekładamy na wątróbkę, wyrównujemy, przykrywamy pokrywą i do pieca.
Ustawiamy na dolnym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem na 20 minut i gotowe.
Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby,
np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty, z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd.
W każdym zestawieniu smakuje znakomicie.
Tak przyprawioną wątróbkę można również upiec na grillu.
Wystarczy ułożyć na aluminiowej tacce i dość często obracać.
Przygotowanie i pieczenie to tylko ok. 1 godzina.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/09/watrobka-drobiowa-z-warzywami.html