Wykonanie
Dzisiaj
wątróbka z kurczaka w zupełnie innym wydaniu.Kupujemy 1 kg świeżej
wątróbki. Obieramy 4
marchewki, 2-3
cebule, 2 ząbki
czosnku.Potrzebna będzie
przyprawa do kurczaka i
olej. Przyda nam się również nasza
przyprawa barbecuei
przyprawa warzywko.
Wątróbkę dokładnie płuczemy zimną
wodą i odsączamy na sitku.
Do naczynia wlewamy trochę
oleju, wsypujemy trochę
przyprawy barbecue i
przyprawydo
kurczaka. Na to układamy warstwę
wątróbki i ponownie posypujemy
przyprawami,polewamy
olejem i tak do wyczerpania
wątróbki.
W czasie, kiedy
wątróbka nabiera smaku kroimy
marchewkę i
czosnek w drobną kostkę,
cebulę w ćwierćplasterki. Pokrojone warzywa posypujemy niewielką ilością
przyprawy warzywko i mieszamy.
Przygotowujemy patelnię i naczynie żaroodporne.
Wątróbkę smażymy na
oleju (
olej pozostały z marynowania też wlewamy na patelnię)na średnim ogniu, kilka
razy obracając na patelni aż do zrumienienia.Uwaga!:Świeżą
wątróbkę bardzo łatwo rozpoznamy, ale dopiero w trakcie smażenia-nigdy sięnie rozpada ani nie kruszy. Zachowa idealnie swój kształt. Jeśli się rozpada lub kruszyto znaczy, że kupiliśmy produkt nieświeży a nie to, że smażyliśmy źle lub, że nie umiemysmażyć.
Usmażoną
wątróbkę przekładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały na patelni
olej wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa.
Podsmażamy do zeszklenia
cebulki.
Przekładamy na
wątróbkę, wyrównujemy, przykrywamy pokrywą i do pieca.
Ustawiamy na dolnym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem na 20 minut i gotowe.
Upieczoną w piekarniku
wątróbkę można podać na różne sposoby,np. z
musztardą i
chlebem, z gotowanymi
ziemniakami i surówką z
kiszonej kapusty, z
chlebem lub frytkami i surówką z
białej kapusty, z pieczonymi
ziemniakami i surówką do wyboru, itd.W każdym zestawieniu smakuje znakomicie.Tak przyprawioną
wątróbkę można również upiec na grillu.Wystarczy ułożyć na aluminiowej tacce i dość często obracać.Przygotowanie i pieczenie to tylko ok. 1 godzina.Smacznego!