Wykonanie
Nie przepadam za
brokułami (chyba jako jedyna z całego Kwartetu), ale zawsze starałam się o nich pamiętać w swojej diecie.
Brokuły zawierają bowiem dużo witaminy C. Są źródłem wapnia, potasu, żelaza. Pomagają w leczeniu chorób nowotworowych i chronią przed zwyrodnieniem stawów.Smak zupy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i zachęcił do dalszych eksperymentów z
brokułami. :)
Składniki:0.75 l
wodymarchewkacebulaząbek
czosnkujarzynka z
solą morską (
przyprawa)
brokuł3 łyżki
jogurtu naturalnego- w wersji wegańskiej i bezlaktozowej-
śmietanki owsianej lub ryżowej
sól morska,
pieprzPrzygotowanie:
Brokuła (podzielić na różyczki),
marchewkę,
cebulę (przekroić na ćwiartki) i ząbek
czosnku obrać i gotować w 0.75l
wody na wolnym ogniu do miękkości warzyw (30-40 min). Pod koniec gotowania dodać jarzynkę (ok. 1 łyżeczki).Zblendować zawartość garnka, dodać
jogurt, doprawić, wymieszać.