Wykonanie
Chyba mam wiosennego lenia dlatego obiad był prosty i smaczny.Przygotowanie około 45min.Składniki:0,5 kg
mięsa gulaszowego indyczego1 średnia
cebulka1 ząbek
czosnku1 średnia
marchewkaprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
currywoda 0,5 l2 łyżki
skrobi kukurydzianej3 łyżki
jogurtu naturalnego Zott (jest gęsty i nie ścina się)
Mięso płuczemy, odsączamy, większe kawałki kroimy i przyprawiamy według uznania. Dzisiaj delikatnie przyprawiłam 0,5 łyżeczki
soli,
papryki,
carry i szczypta
pieprzu.
Cebulkę obieram, kroję w drobną kostkę podsmażam na łyżce
oleju, dodaję obrany i zmiażdżony
czosnek. Chwilę podsmażam, przekładam do garnka z
wodą, obieram
marchewkę drobno kroję dodaję do
cebulki. Doprowadzam do wrzenia. Przyprawione
mięso podsmażam do zrumienienia i dodaję do reszty. Dolewam
wody aby przykryło
mięso. Gotuję wszystko do miękkości (około 20 min).
Skrobię rozprowadzam w 3, 4 łyżkach
wody, dodaję do gulaszu gotuję minutkę. W miseczce mieszam
jogurt z niewielką ilością gorącego sosu, dodaję to go gulaszu. Mieszam by nie przywarło i odstawiam. Podałam z ziemniaczkami i piklami.
Smacznego!