Wykonanie
Wiemy, że witaminy A, D, E i K, są rozpuszczalne w tłuszczach zatem kiedy gotuję zupy na wodzie dodaję do nich
śmietanę lub nieco tłuszczu.Składniki:
1 duży
kiszony ogórekwoda z
kiszonych ogórków3-4
ziemniaki1
cebula2 ząbki
czosnku1
marchewkakawałek
selera1-2 różyczki
brokułakoperek3-4 łyżki
śmietanyPrzyprawy :
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,
koperek,
pieprz czarny.Wykonanie:
Ziemniaki,
marchewkę,
seler,
brokuł, zielony
koperek umyć.(Część
koperku posiekać i zostawić by posypać zupę po ugotowaniu.
Brokuł dodajemy aby nadać zupie zieloną barwę, lecz nie jest konieczny jeśli ktoś nie ma.)Obrać
cebulę .Pokroić.Zalać litrem
wody i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.Po ugotowaniu zmiksować.Dodać
przyprawy.Pokrojonego w drobną kostkę
ogórka kiszonego.Posiekane ząbki
czosnku.Krótką chwilę gotować.Dokwasić
wodą z
ogórków.Doprawić do smaku.Podać ze
śmietaną.