ßßß
1 duży kiszony ogórekwoda z kiszonych ogórków3-4 ziemniaki1 cebula2 ząbki czosnku1 marchewkakawałek selera1-2 różyczki brokułakoperek3-4 łyżki śmietanyPrzyprawy : sól, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, pieprz czarny.Wykonanie:
Ziemniaki, marchewkę, seler, brokuł, zielony koperek umyć.(Część koperku posiekać i zostawić by posypać zupę po ugotowaniu. Brokuł dodajemy aby nadać zupie zieloną barwę, lecz nie jest konieczny jeśli ktoś nie ma.)Obrać cebulę .Pokroić.Zalać litrem wody i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.Po ugotowaniu zmiksować.Dodać przyprawy.Pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego.Posiekane ząbki czosnku.Krótką chwilę gotować.Dokwasić wodą z ogórków.Doprawić do smaku.Podać ze śmietaną.