ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka w marchewce

Udka z kurczaka w marchewce

nazwa

Wykonanie

W tym daniu bazę stanowią świeże udka z kurczaka, ale całego smaku nadaje marchewka z cebulką.
Składniki:
-10 udek z kurczaka
-4-5 sporych marchewek
-duża cebula
-kilka ząbków czosnku
-warzywko
-przyprawa do kurczaka
-przyprawa barbecue
-olej
Udka posypujemy przyprawą do kurczaka i barbecue, dodajemy plasterki czosnku i skrapiamy olejem.
Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki i posypujemy warzywkiem.
Udka podsmażamy na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na pozostały tłuszcz wykładamy warzywa i smażymy do zeszklenia cebulki.
Przekładamy warzywa do naczynia tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st. C.
Tak przygotowane udka są kruchutkie a jednocześnie wilgotne.
Marchewka smakuje wyjątkowo.
Dodatek surówki z kiszonej kapusty powoduje, że danie podane np. z ziemniakami
smakuje wyśmienicie.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/10/udka-z-kurczaka-w-marchewce.html