ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

nazwa

Wykonanie

Dziś odpoczniemy sobie od mięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków,
bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.
Co potrzebujemy?
-ok. 2 kg ziemniaków
-garść suszonych grzybów
-4 pieczarki
-2 cebule
-2 jajka
-mąkę pszenną
-bułkę tartą
-przyprawę warzywko
-olej
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy.
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimy na drobne cząstki.
Pieczarki też kroimy na drobne cząstki.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie posypujemy warzywkiem.
Ziemniaki stygną a my podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przygotowaną cebulkę.
Zdejmujemy z patelni. Dolewamy na patelnię troszkę oleju i wrzucamy surowe pieczarki.
W rondelku zagotowujemy wodę (z warzywkiem do smaku).
Kiedy pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy,
mąka zniknie, wlewamy wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos.
Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemy
przez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi.
Wystudzone ziemniaki mielimy.
Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukę
wsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę.
Przygotowujemy tackę posypaną bułką tartą i talerz z bułką tartą do obtaczania placków.
Moczymy dłonie w wodzie, nabieramy porcje masy ziemniaczanej, formujemy placki,
panierujemy w bułce i układamy na tacy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po obu stronach do zrumienienia.
Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy do
piekarnika na 10-15 minut w temp. 180 st. C.
Upieczone polewamy sosem grzybowym.
Podajemy np. z surówką z białej kapusty.
Smacznego!
To początek dań z ziemniaków.
Niebawem pojawią się kartacze.
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/09/placki-ziemniaczane-z-sosem-grzybowym.html