Wykonanie
Dziś odpoczniemy sobie od
mięska i przygotujemy obiadek z
ziemniaków,bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z
ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg
ziemniaków-garść
suszonych grzybów-4
pieczarki-2
cebule-2
jajka-
mąkę pszenną-
bułkę tartą-
przyprawę warzywko-
olejGotujemy
ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy.
Suszone grzyby zalewamy ciepłą
wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimy na drobne cząstki.
Pieczarki też kroimy na drobne cząstki.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie posypujemy warzywkiem.
Ziemniaki stygną a my podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju przygotowaną
cebulkę.Zdejmujemy z patelni. Dolewamy na patelnię troszkę
oleju i wrzucamy surowe
pieczarki.W rondelku zagotowujemy
wodę (z warzywkiem do smaku).Kiedy
pieczarki się zrumienią posypujemy je
mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy,aż
mąka zniknie, wlewamy
wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos.Przelewamy do rondelka, wrzucamy
suszone grzyby, przyprawiamy
pieprzem i gotujemyprzez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką
śmietanę, jeśli ktoś lubi.
Wystudzone
ziemniaki mielimy.
Przygotowane
ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukęwsypujemy
mąkę. Wbijamy 2
jajka, dokładamy podsmażoną
cebulkę i wyrabiamy masę.
Przygotowujemy tackę posypaną
bułką tartą i talerz z
bułką tartą do obtaczania placków.
Moczymy dłonie w wodzie, nabieramy porcje masy ziemniaczanej, formujemy placki,panierujemy w
bułce i układamy na tacy.
Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy placki po obu stronach do zrumienienia.
Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy dopiekarnika na 10-15 minut w temp. 180 st. C.
Upieczone polewamy
sosem grzybowym.Podajemy np. z surówką z
białej kapusty.Smacznego!To początek dań z
ziemniaków.Niebawem pojawią się kartacze.