Wykonanie
Obiad który powstał z produktów które akurat miałam w domu, okazał się strzałem w 10;)Coś idealnego dla smakoszy
ziemniaków - a ja takim jestem. Jest jednak duża szansa, że przypadnie do gustu także ich niewielkim fanom, dowodem jest na to mój - osobisty narzeczony;) Bardzo fajny sposób na zagospodarowanie
ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu.Serdecznie polecam;)
Składniki:1 kg
ziemniaków po ugotowaniu1
jajko200 g
mąki pszennejpieprz do smaku2 łyżeczki
majerankubułka tartaolej do smażeniaFarsz:1 kg
pieczarek3
cebule200 g
sera żółtego typu gouda
masłoWykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce do
mięsa na najmniejszych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać
jajko oraz
mąkę, dokładnie wymieszać, masa ma być gładka i jednolita (jeżeli będzie się bardzo kleić, dodać
mąki), odstawić.
Pieczarki i
cebule obrać, wymyć, pokroić w plastry i podsmażyć na
maśle. Gdy
pieczarki i
cebula będą już gotowe, dodać starty na tarce
ser, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Gotowy farsz pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym
mąką. Na środek każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w
mące, roztrzepanym
jajku i
bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany
olej i smażyć do zrumienienia.Smacznego;)