ßßß
 
            
         CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI(POMYSŁ PREZENTU NA "DZIEŃ CHŁOPAKA")Dziś na Blogu niebiański wypiek, który może być świetnym pomysłem na prezent :)Bardzo intensywnie czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady i jednym z najpyszniejszych kremów wszech czasów :) - z Nutelli, mascarpone i śmietany kremówki... Ten krem jest tak uzależniający, że nadludzką siłą udało mi się nie wyjeść go całego z miski przed udekorowaniem babeczek :) Można z nim wyczarować boskie słodkości jak np. ten tort :)Babeczki są także moją propozycją prezentu na jutrzejszy "Dzień Chłopaka" :) Dlatego jeśli nie macie pomysłu na prezent dla Waszych "Chłopaków" to koniecznie je upieczcie, gwarantuję Wam, że Panowie będą zachwyceni bardziej niż kolejną parą skarpet czy paczką czekoladek :) Mój Syn i Maż nie mogli się od nich oderwać, dlatego myślę, że (wczesny) prezent udał się wyjątkowo :DSKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk):1,25 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 170 g)3 łyżki ciemnego kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 szklanki brązowego cukru (ok. 130 g)2 jajka (rozm. L)150 g masła0,75 szklanki gęstej śmietany 12 % (ok. 180 g)1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego100 g posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej, lub mieszanej)KREM:300 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, dobrze schłodzonej w lodówce)200 g mascarpone (bardzo zimnego, dobrze schłodzonego w lodówce)5 pełnych łyżek Nutelli (w temperaturze pokojowej)WYKONANIE:KREM: Kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej mascarpone oraz Nutellę i zmiksuj ponownie wszystko na gładki krem. Wsadź krem do lodówki na czas przygotowywania babeczek.BABECZKI:Piekarnik nagrzej o temperatury 180 stopni C.Formę do muffinek wyłóż papilotkami.Masło roztop w garnuszku i pozostaw do przestudzenia.W międzyczasie w jednej misce połącz suche składniki: przesianą z proszkiem i sodą mąkę, cukier oraz kakao, dokładnie wymieszaj łyżką.W drugiej misce roztrzep lekko jajka, dodaj stopione masło i śmietanę, zamieszaj łyżką dokładnie.Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i dosyp posiekaną czekoladę, ponownie zamieszaj.Przełóż (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) do papilotek po równo masę i piecz babeczki przez około 20-22 minuty do tzw, suchego patyczka.DEKOROWANIE:Dobrze schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i udekoruj babeczki lub po prostu posmaruj je grubą warstwą kremu za pomocą noża. Krem smakuje jeszcze lepiej kiedy jest mocno schłodzony. Babeczki przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego!
CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI(POMYSŁ PREZENTU NA "DZIEŃ CHŁOPAKA")Dziś na Blogu niebiański wypiek, który może być świetnym pomysłem na prezent :)Bardzo intensywnie czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady i jednym z najpyszniejszych kremów wszech czasów :) - z Nutelli, mascarpone i śmietany kremówki... Ten krem jest tak uzależniający, że nadludzką siłą udało mi się nie wyjeść go całego z miski przed udekorowaniem babeczek :) Można z nim wyczarować boskie słodkości jak np. ten tort :)Babeczki są także moją propozycją prezentu na jutrzejszy "Dzień Chłopaka" :) Dlatego jeśli nie macie pomysłu na prezent dla Waszych "Chłopaków" to koniecznie je upieczcie, gwarantuję Wam, że Panowie będą zachwyceni bardziej niż kolejną parą skarpet czy paczką czekoladek :) Mój Syn i Maż nie mogli się od nich oderwać, dlatego myślę, że (wczesny) prezent udał się wyjątkowo :DSKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk):1,25 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 170 g)3 łyżki ciemnego kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 szklanki brązowego cukru (ok. 130 g)2 jajka (rozm. L)150 g masła0,75 szklanki gęstej śmietany 12 % (ok. 180 g)1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego100 g posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej, lub mieszanej)KREM:300 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, dobrze schłodzonej w lodówce)200 g mascarpone (bardzo zimnego, dobrze schłodzonego w lodówce)5 pełnych łyżek Nutelli (w temperaturze pokojowej)WYKONANIE:KREM: Kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej mascarpone oraz Nutellę i zmiksuj ponownie wszystko na gładki krem. Wsadź krem do lodówki na czas przygotowywania babeczek.BABECZKI:Piekarnik nagrzej o temperatury 180 stopni C.Formę do muffinek wyłóż papilotkami.Masło roztop w garnuszku i pozostaw do przestudzenia.W międzyczasie w jednej misce połącz suche składniki: przesianą z proszkiem i sodą mąkę, cukier oraz kakao, dokładnie wymieszaj łyżką.W drugiej misce roztrzep lekko jajka, dodaj stopione masło i śmietanę, zamieszaj łyżką dokładnie.Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i dosyp posiekaną czekoladę, ponownie zamieszaj.Przełóż (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) do papilotek po równo masę i piecz babeczki przez około 20-22 minuty do tzw, suchego patyczka.DEKOROWANIE:Dobrze schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i udekoruj babeczki lub po prostu posmaruj je grubą warstwą kremu za pomocą noża. Krem smakuje jeszcze lepiej kiedy jest mocno schłodzony. Babeczki przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego!
 CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI
CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI