ßßß Cookit - przepis na Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.

Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.

nazwa

Wykonanie

Pyszne, wilgotne babeczki czekoladowe z śmietanowo-serowym kremem.
Babeczek wychodzi 18 - 20, a krem starcza na ozdobienie 12-stu. Dlaczego tak? Krem trzeba szybko zjeść, bo jest na bazie śmietany i sera, więc szybko się psuje, a we dwoje z Mężem nie dalibyśmy rady zjeść w krótkim czasie 20 babeczek - nawet 12 było za dużo. Te babeczki bez kremu mogą postać dłużej i są pyszne nawet bez żadnych dodatków. Na jakieś przyjęcie oczywiście można zwiększyć ilość składników kremu i pokryć nim wszystkie babeczki.
Mąż powiedział, że to jedne z najlepszych jakie robiłam. Polecam!
Babeczki Czekoladowe z Waniliowym Kremem Mascarpone
Składniki:
(na 18-20 standardowych babeczek)
115 g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao)
2 duże jajka
185 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
85 g niesolonego masła
175 g cukru trzcinowego muscovado
250 ml mleka w temperaturze pokojowej
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem:
(na 12 babeczek)
250 g sera mascarpone
200 g śmietany kremówki
20 g cukru z wanilią
Białka oddziel od żółtek, odstaw. Mleko wymieszaj z ekstraktem z wanilii i również odstaw. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsyp szczyptę soli, wymieszaj.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym żółtku, po każdym miksując.
Dodaj przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
Następnie dodawaj na zmianę po trochu mąki i mleka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Białka ubij na sztywną pianę (możesz wsypać odrobinę soli, żeby się łatwiej ubiły).
Pianę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką.
Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami i napełniaj je ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w blaszce jeszcze 10 minut, a potem studź na kratce.
*Babeczki wyrosną ponad papilotkę, a po przestygnięciu wierch się z nią wyrówna
Przygotuj krem. W misce umieść ser mascarpone, śmietanę i cukier z wanilią. Zmiksuj przez chwilę - pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt długo, bo krem się zważy (ja miksowałam dosłownie kilka sekund). Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekoruj nim wystudzone babeczki. Przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!
źródło: przepis na babeczki ze zmianami pochodzi z książki "The Primrose Bakery Book";
przepis na krem własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/04/babeczki-czekoladowe-z-waniliowym.html